31 Mayıs 2010 Pazartesi

Özel okullar SBS ile öğrenci alacak


Geçen yıl kendi sınavlarıyla öğrenci alan yabancı özel okullar, bu yıl ise bu uygulamadan vazgeçildiğini, 8'inci sınıf SBS puanı ile öğrenci alacaklarını ilan ettiler. SABAH bu konuda yapılan değişiklikleri velilere duyurabilmek için, BİLFEN rehber öğretmenleriyle işbirliği yaparak son değişiklikleri değerlendirdi:

Türk ve yabancı özel okullar, ilköğretim 8'inci sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alacak.
2009 yılında özel okullara girmek isteyen öğrenciler hem 7'nci hem de 8'inci sınıf konularından sorumlulardı. Bu öğrenciler 2 ayrı sınava girmek durumunda kalmışlardı. Bu yıl ise sadece 8'inci sınıf konularından sorumlu oldukları Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS), özel okul tercihi yapmaları yeterli olacak. Yani bu yıl öğrenciler hem 7'nci sınıf konularına çalışmayacak, hem de aynı yıl içinde ikinci bir sınava girmek zorunda kalmayacak.

Özel okulda eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler bu yıl bir tercih listesi oluşturmayacak. Sınav sonucunda her özel okul öğrenci alacağı puanı ilan edecek ve bu puanın üzerindeki öğrenciler tercih ettikleri okula kayıt yaptırabilecek.

Bir öğrenci birden fazla özel okula ön kayıt yaptırma şansına sahip olacak. Ancak ön kayıt için okula verilen ücretin yüzde 80'ini geri alabilecek, yüzde 20'si ise okulda kalacak.

Özel Okullar Sınavı ile öğrenci alımı yapan yabancı özel okullar, 2010-2011 öğretim yılında hazırlık sınıflarına, hazırlık sınıfı olmayanlar lise 1'inci sınıflara, ilköğretim 8'inci sınıf SBS sınavı sonuçlarına göre taban puanların ilanıyla, ön kayıt ve kesin kayıt sistemiyle öğrenci alacaklar. Ancak bu sene sadece yabancı özel okullar değil, Türk özel okullar da bu sınavla öğrenci alımı yapacak. Türkiye Özel Okullar Birliği, okullar arasından geçen yıl olduğu gibi 9 kişilik komisyon oluşturduklarını, bu komisyonun 8'inci sınıf SBS puanına göre öğrenci almak isteyen okulların listesini oluşturacağını, listenin Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sunulacağını ve sınavla ilgili kayıt-kabul esaslarının belirleneceğini bildirdi.

ulu göl gezisi


anafen gürgentepe etüt merkezi 30,05,20010 pazar günü ulu göl'e gezi düzenledi.Gezimiz son derece güzel ve eğlenceli geçti.Gezi ile ilgili resimler kısa zamanda sitemizde yayınlacaktır.

30 Mayıs 2010 Pazar

Seri Sınavlar


31.05.2010 pazartesinden itibaren 03.06.2010 tarihinde kadar Anafen yıl sonu seri sınavları yapılacaktır.sınavlar hergün saat 16:00'da başlayacaktır.

28 Mayıs 2010 Cuma

Okulların açılacağı tarih değişti


Daha önce 13 Eylül 2010 Pazartesi günü olarak duyurduğu 2010-2011 eğitim-öğretim yılının başlama tarihi, 20 Eylül 2010 Pazartesi olarak değiştirildi.

Tarih değişikliğinin, Ramazan Bayramı tatili ile ilköğretim okullarına yeni kayıt olan öğrencilerin uyum programlarının bir hafta önce başlayacağı dikkate alınarak, öğrenci ve velilerin olumsuz etkilenmemeleri amacıyla yapıldığı belirtildi. 2009-2010 eğitim öğretim yılı ise 18 Haziran 2010 Cuma günü sona erecek.

27 Mayıs 2010 Perşembe

Başvuru için adaylara yeni fırsat


SBS başvuruları için 8-26 Mart 2010 tarihleri arasında öğrencilere süre tanınmış, daha sonra taleplerin yoğunluğu gerekçesiyle 5-9 Nisan arasında ek süre verilmişti.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik SBS için çeşitli nedenlerle başvuramayan toplam 583 bin aday tespit edildi. Çeşitli nedenlerle başvuramayan bu adayların, sınav ücretini yatırmaları koşuluyla başvuru yapabilmeleri kararı alındı. Adaylar, bugünden itibaren sınavın yapılacağı tarihten iki gün öncesine kadar başvuru yapabilecekler.

Başvurmak isteyen adaylar, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile internet sitesinde yer alan telefonlar aracılığıyla veya dilekçeyle irtibat kuracak. İlgili birimler, başvurmak isteyen adaya banka hesap numarası verecek ve adaylar sınav ücreti olan 10 TL'yi yatırarak, sınava başvurmuş sayılacak.

Sınav ücretini ödeyen adayların isimleri ve sınava girecekleri yedek salonlar il milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Adaylar sınava nerede gireceklerini il milli eğitim müdürlüklerinden öğrenebilecekler.

Adayların sınava girebilmeleri için yanlarında resmi onaylı bir kimlik belgelerini bulundurmaları yeterli olacak.

ULU GÖL GEZİSİ


Sekizinci sınıflar ile hafta sonu pazar günü ulu göl'e geziye gideceğiz inşaallah hava güzel olur.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Sınav Stresini Nasıl Yenebilirim?


Çocuklardaki stresin ailelere, ailelerdeki stresin de çocuklara yansıdığı şu dönemde bilhassa anne ve babalar çok dikkatli davranmalı...

Eğitim ve öğretim hemen herkesi yakından ilgilendiren bir konu. Özellikle Türkiye gibi genç bir nüfusa sahip ülkeler için çocukların küçük yaşlardan itibaren eğitilmesi ise daha fazla önem arz ediyor. Şüphesiz genç nesillerin, içinde yaşadıkları dünyayı kavrayacak bir donanıma sahip olmalarını sağlamak hem anne babalara hem de eğitim kurumlarına düşüyor. Sosyal sorumluluk gereği kitle iletişim araçları da bu sürece katkıda bulunuyor.
Sınav öncesi ne yapmalı, nelere öncelik verilmeli

** Öncelikle bu zamandan sınava kadar olan zaman diliminde, rutin ev programları ve çocuğa karşı olan davranışlarımız değişmemeli, farkındalık oluşturulmamalı!

** Ders çalışmada, gereksiz genel tekrarlar, testler çözdürme yerine,eksik olan konuların tekrarı, ihtiyaç varsa bu konulardan soru çözümüne odaklanılmalı.

** Eksik konuların tesbiti,aynı zamanda sınav kaygısını tetikleyen etkenlerin görülebilmesi için, değişik mekanlarda, doğal ortamlarda, farklı yayınların deneme sınavlarına girilmeli, bu çalışmanın, sınav başarısına mutlak katkı sağlayacağı bilinmeli.

** Deneme sınavları, gerçek bir sınavmış gibi uygulatılmalı, bir gece önce yatıştan, sınava gidişine kadarki durumlara kadar önemsenmeli. Bu sınavlar nasıl geçerse, gerçek sınavın da böyle geçeceği unutulmamalı.

** Deneme sınavlarını vaktinde tamamlaması tembih edilmeli.

** Sınavda yanında mutlaka kesme şeker ya da katkısız bir şeker bulundurulmalı, bunu sınavın ortasında yemesini hatırlatmalıyız.

** Sınav anında zamanı kontrol etmesini söylemeliyiz.

** Deneme sınavlarına giderken, mümkünse kendsinin gitmesi sağlanmalı,sınav mekanında beklenmemeli. Sınav bitimini bekleyen ailelerin, çocuklarda yüksek düzey heyecan oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemeli.

** Deneme sınav karneleri, bir uzman gözetiminde yorumlanmalı, ancak uzmanın tavsiyeleri uygulanmalı.

** Her deneme sınavından sonra, yapılmayan sorular, öğretmenlere çözdürülmeli, ayrıca bu sorulardan çocuğumuza extra 80-90 soru çözdürülmeli, buradan da çözemedikleri, yine öğretmenlere çözdürülmeli.

** Yoğun olan ders çalışma programları ve zaman dilimleri azaltılmalı, dinlenmeye, sosyal etkinliklere (spor, müzik.hobyler, vs…..) zaman ayrılmalı.

** "Çok çalışan değil, programlı çalışan, aynı zamanda dinlenen öğrenci başarır" gerçeği göz ardı edilmemeli.

** Mümkün olduğunca sağlığına zarar verecek gıda ve sporlardan uzak durulmalı.

** Başarı düzeyi, asla ama asla başka arkadaşları ya da akrabaları ile kıyaslanmamalı.

BiR HAFTA KALA YAPILMASI GEREKENLER

** Çalışma zamanı biraz daha azaltılarak, daha çok nokta atış çalışmalara ve sınav performansı ile ilgili eksiklere eğilinmeli.

** Gözlerini ve beynini yoracak, televizyon, bilgisayar kullanımı, online oyunlardan uzak durulmalı.

** Stresini artıracak arkadaşlarından, aile yakınlarından, teknoloji kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalı.

** Sınava dair konu açılmamalı,her fırsatta ona; "sınavın sonucunun çok önemli olmadığı ve onun bizim nazarımızdaki yerini değiştirmeyeceği" fikrini söylemeliyiz.

** Deneme sınavlarına yavaş yavaş son verilmeli.

** Çocuğumuzun, “sanki tüm bilgileri unuttum!" söylemlerine, "bu herkeste olur, ama merak etme, sınavda soruyu görünce çözüm hemen aklına gelecek" diye rahatlatıcı cevap vermeliyiz.

** Çocuğu gezdireyim, ona hava aldırayım derken onu üşütmemeli,piknik yerlerinde onun sağlığına zarar verecek etkinliklerden uzak durmalıyız.

SON 3 GÜN TAVSiYELERi

** Ders çalışma ve deneme sınav uygulamaları artık bitirilmeli, ancak çocuğumuz "ben çalışmak istiyorum" diyorsa, dozunu kaçırmadan bir şeyler yapmasına izin vermeliyiz.

** Çocuğumuzun sağlığını bozacak, bilhassa mide ve bağısaklarının çalışma düzenine zarar verecek gıdalardan,fast food tarzı yiyeceklerden, dışarıdan alınan besin maddelerinden uzak durulmalı.

** Konuşma aralarnda sınav konusu açıldığında, "sen elinden geleni yaptın, sınavda da en başarılı sonucu alacağından endişemiz yok" demeli ve onu rahatlatmalıyız.

** Uyku düzeninin bozulmaması için,akşamları geç yatmasına izin vermemeli, en az 8 saatlik uykuyu almasını sağlamalıyız.

** Sınav akşamı uykusuz kalmasını engellemek için, sabahları erken kaldırmalı, geç saatlere kadar uyumasına izin vermemeliyiz.

** Sınava girilecek okul,mümkünse sınıf görülmeli, sıraya oturtulmalı.(bu uygulama, sınav kaygısını ve heyecanını yenmede çok önemlidir!)

SINAV AKŞAMI VE SABAHI NE YAPMALI?

** Televizyon ve bilgisayardan uzak tutmalı,sınav kaygısı oluşturacak arkadaş ve aile yakınları görüşmelerinden uzak tutmalıyız.

** Sınav akşamı iyi dinlenmesi ve sağlık düzeninin bozulmamasını sağlamak adına, akşam yemeğinde, sindirimi rahat yemekler hazırlanmalı.

** Sınava giderken yanında bulunması gereken malzemeler, sınav evrakları akşamdan hazırlanmalı.

** Sınav sabahı,her zamanki gibi davranış içersinde olunmalı, çok farklı kahvaltı hazırlanmamalı, şekerli gıdalar (reçel-bal gibi) ve aşırıya kaçırılmayacak kadar sulu içecekler (çay-bitki çayı-meyve suyu gibi) ile normal kahvaltı takviye edilmeli.

** Sınava gitmek için evden çıkarken, sınav malzemeleri, evrakları son kez kontrol edilmeli, çocuğumuzun yanına kesme şeker konulmalı,sınav ortasında ağzına atması hatırlatılmalı.

** Sınav yerine 45 dk önceden bırakılmalı. Çok fazla kaygısı yok ise, " biz burada beklemeyeceğiz, sınav bitiminde seni buradan alırız" deyip oradan ayrılınmalı.

** Sınava girmeden önce güven verici sözlerle destek sağlanmalı, "yorulduğun yerde, kalemi bırak, gözlerini kapat ve dinlen" tavsiyesi yapılmalı.

Önlük Ve Formaya Devam


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, gelecek eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin kıyafetlerini serbestçe seçecekleri bir yöntemi, şu anda tercih etmediklerini belirterek, ''Bu yöntemi benimseyecek olursak, önümüzdeki yılda bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürürüz. Zamanı geldiğinde bunu açıklarız'' dedi.




TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, ilköğretim okullarında ve liselerde serbest kıyafet uygulamasına geçişe ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Uygulamanın, sosyal, ekonomik ve pedagojik etkileri olacağını belirten Özkan, ilgili sektörde 3 milyar TL'lik stok bulunduğunu, 1 milyon kişinin çalıştığına dikkati çekti.

Sosyal sınıflarda gelir farklılığının olduğu bir ortamda, serbest kıyafet uygulamasının okullarda zengin-fakir ayrımını iyice ortaya çıkaracağını vurgulayan Özkan, ayrıca disiplin ve eğitim kalitesinin de bozulacağını öne sürdü.

Özkan, ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan sorumlu olduğu Devlet Bakanlığı döneminde çocuklara ''Tek tip kıyafet'' giydirmeye çalıştığını iddia etti.

Çubukçu, Hükümet adına gündem dışı konuşmayı yanıtladı ve Bakanlığı tarafından okul üniformaları da dahil olmak üzere yeniden yapılanma çerçevesinde birçok alanda çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

İlköğretim okullarında, okul yönetimlerinin seçtiği ve belirlediği tipte kıyafet uygulaması yapıldığını anımsatan Çubukçu, ''Fiili durum bu mu? Bu. 16 milyon öğrenciyi kapsayacak bir değişikliğin 1 günde ani bir kararla alınıp uygulanması mümkün olmayacağı gibi bu konuda çalışma yürütürken de tüm kurum ve kuruluşların, ilgili akademisyenlerin araştırma ekiplerinin, ilk kez öğrenci velilerinin ve öğrencilerin de taleplerini aldık'' diye konuştu.

20 Mayıs 2010 Perşembe

gezi

cumali hoca ve 7 sınıflar boztepeye pikniğe gittiler.
Hava parçalı bulutlu ama inşaallah güzel geçer.:)))

Liselerle ilgili radikal karar

KALİTE VE VERİMLİLİK İÇİN

Bakan Çubukçu, “Kalite ve verimliliğin artırılması amacıyla” genel liselerin de gerekli alt yapı ve öğretmen ihtiyacıyla ilgili tedbirlerin alınması suretiyle, kademeli bir şekilde Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturulması yönünde çalışma başlattı. 81 il valiliğine gönderilen “Genel liselerin Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi” konulu genelgede Çubukçu, şunlara dikkat çekti:

“Ortaöğretimde yüzde 47.2, mesleki ve teknik ortaöğretimde yüzde 52.8 olmak üzere ortaöğretim kademesinde yüzde 100 okullaşma oranına erişimin hedeflendiği dikkate alındığında; okullaşmanın ortaöğretimde yüzde 1.84, mesleki ve teknik ortaöğretimde yüzde 21.54, ortaöğretim toplamında ise yüzde 23.38 oranında 2012 yılına kadar arttırılması gerekmektedir.”

NÜFUSA GÖRE OKUL SAYISI

Çubukçu’nun tespitleri ve öngörüleri şöyle devam ediyor: “Anadolu Lisesi’ne dönüştürülen okullar dışında kalan genel liselerin binalarıyla her türlü müştemilatı valiliklerce uygun görülen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının hizmetine sunulacak.

Merkez nüfusu 10 bin ile 20 bin arasında olan yerleşim biriminde 1 Anadolu Lisesi, 20 bin ile 40 bin arasında olan yerleşim birimlerinde 2 Anadolu Lisesi, 40 bin üzerinde olan yerleşim birimlerinde öğrenci potansiyeli ve gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak uygun sayıda Anadolu Lisesi olacak şekilde planlanacak, diğer genel lise binaları ile mesleki eğitim desteklenecektir.”

Çubukçu imzalı genelgeye valilikler 17 mayıs tarihine kadar illerindeki duruma ilişkin bilgilendirmede bulunacak. (Haberturk)

Forma ve önlük tarih oluyor

-Kışın pamuklu yazın keten pantolon giyilecek.

-Kota izin yok.

-Şort ve askılı giymek yasak.

-Kızlarda etek giyme. zorunluluğu yok. Etek boyu dizin hemen altında olacak.

-Erkek öğrenciler kışın renk şartı olmaksızın gömlek ve ceket giyecek yazın tişört serbest.

-Erkek öğrencilerde tek renk kravat zorunluluğu kaldırıldı.

-Kıyafetler dini, etnik, ideolojik sembol ve renkleri taşımayacak.

-Başörtüsü, türbana izin yok.

-Sandalet ve terlik gibi ayağı açıkta bırakan ayakkabılar giyilemeyecek.

‘SİYAH’ YASADAN DA ÇIKACAK

MEB, “Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik”te de değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yasada hâlâ ilköğretim ve or ta öğ re - tim okullarında okuyan çocukların “siyah” önlük giymesine yönelik kural var. MEB’in daha önce düzenlediği çalıştayda kıyafetlere serbestlik getirilmesi önerisi yer almıştı.Habertürk