26 Mayıs 2010 Çarşamba

Sınav Stresini Nasıl Yenebilirim?


Çocuklardaki stresin ailelere, ailelerdeki stresin de çocuklara yansıdığı şu dönemde bilhassa anne ve babalar çok dikkatli davranmalı...

Eğitim ve öğretim hemen herkesi yakından ilgilendiren bir konu. Özellikle Türkiye gibi genç bir nüfusa sahip ülkeler için çocukların küçük yaşlardan itibaren eğitilmesi ise daha fazla önem arz ediyor. Şüphesiz genç nesillerin, içinde yaşadıkları dünyayı kavrayacak bir donanıma sahip olmalarını sağlamak hem anne babalara hem de eğitim kurumlarına düşüyor. Sosyal sorumluluk gereği kitle iletişim araçları da bu sürece katkıda bulunuyor.
Sınav öncesi ne yapmalı, nelere öncelik verilmeli

** Öncelikle bu zamandan sınava kadar olan zaman diliminde, rutin ev programları ve çocuğa karşı olan davranışlarımız değişmemeli, farkındalık oluşturulmamalı!

** Ders çalışmada, gereksiz genel tekrarlar, testler çözdürme yerine,eksik olan konuların tekrarı, ihtiyaç varsa bu konulardan soru çözümüne odaklanılmalı.

** Eksik konuların tesbiti,aynı zamanda sınav kaygısını tetikleyen etkenlerin görülebilmesi için, değişik mekanlarda, doğal ortamlarda, farklı yayınların deneme sınavlarına girilmeli, bu çalışmanın, sınav başarısına mutlak katkı sağlayacağı bilinmeli.

** Deneme sınavları, gerçek bir sınavmış gibi uygulatılmalı, bir gece önce yatıştan, sınava gidişine kadarki durumlara kadar önemsenmeli. Bu sınavlar nasıl geçerse, gerçek sınavın da böyle geçeceği unutulmamalı.

** Deneme sınavlarını vaktinde tamamlaması tembih edilmeli.

** Sınavda yanında mutlaka kesme şeker ya da katkısız bir şeker bulundurulmalı, bunu sınavın ortasında yemesini hatırlatmalıyız.

** Sınav anında zamanı kontrol etmesini söylemeliyiz.

** Deneme sınavlarına giderken, mümkünse kendsinin gitmesi sağlanmalı,sınav mekanında beklenmemeli. Sınav bitimini bekleyen ailelerin, çocuklarda yüksek düzey heyecan oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemeli.

** Deneme sınav karneleri, bir uzman gözetiminde yorumlanmalı, ancak uzmanın tavsiyeleri uygulanmalı.

** Her deneme sınavından sonra, yapılmayan sorular, öğretmenlere çözdürülmeli, ayrıca bu sorulardan çocuğumuza extra 80-90 soru çözdürülmeli, buradan da çözemedikleri, yine öğretmenlere çözdürülmeli.

** Yoğun olan ders çalışma programları ve zaman dilimleri azaltılmalı, dinlenmeye, sosyal etkinliklere (spor, müzik.hobyler, vs…..) zaman ayrılmalı.

** "Çok çalışan değil, programlı çalışan, aynı zamanda dinlenen öğrenci başarır" gerçeği göz ardı edilmemeli.

** Mümkün olduğunca sağlığına zarar verecek gıda ve sporlardan uzak durulmalı.

** Başarı düzeyi, asla ama asla başka arkadaşları ya da akrabaları ile kıyaslanmamalı.

BiR HAFTA KALA YAPILMASI GEREKENLER

** Çalışma zamanı biraz daha azaltılarak, daha çok nokta atış çalışmalara ve sınav performansı ile ilgili eksiklere eğilinmeli.

** Gözlerini ve beynini yoracak, televizyon, bilgisayar kullanımı, online oyunlardan uzak durulmalı.

** Stresini artıracak arkadaşlarından, aile yakınlarından, teknoloji kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalı.

** Sınava dair konu açılmamalı,her fırsatta ona; "sınavın sonucunun çok önemli olmadığı ve onun bizim nazarımızdaki yerini değiştirmeyeceği" fikrini söylemeliyiz.

** Deneme sınavlarına yavaş yavaş son verilmeli.

** Çocuğumuzun, “sanki tüm bilgileri unuttum!" söylemlerine, "bu herkeste olur, ama merak etme, sınavda soruyu görünce çözüm hemen aklına gelecek" diye rahatlatıcı cevap vermeliyiz.

** Çocuğu gezdireyim, ona hava aldırayım derken onu üşütmemeli,piknik yerlerinde onun sağlığına zarar verecek etkinliklerden uzak durmalıyız.

SON 3 GÜN TAVSiYELERi

** Ders çalışma ve deneme sınav uygulamaları artık bitirilmeli, ancak çocuğumuz "ben çalışmak istiyorum" diyorsa, dozunu kaçırmadan bir şeyler yapmasına izin vermeliyiz.

** Çocuğumuzun sağlığını bozacak, bilhassa mide ve bağısaklarının çalışma düzenine zarar verecek gıdalardan,fast food tarzı yiyeceklerden, dışarıdan alınan besin maddelerinden uzak durulmalı.

** Konuşma aralarnda sınav konusu açıldığında, "sen elinden geleni yaptın, sınavda da en başarılı sonucu alacağından endişemiz yok" demeli ve onu rahatlatmalıyız.

** Uyku düzeninin bozulmaması için,akşamları geç yatmasına izin vermemeli, en az 8 saatlik uykuyu almasını sağlamalıyız.

** Sınav akşamı uykusuz kalmasını engellemek için, sabahları erken kaldırmalı, geç saatlere kadar uyumasına izin vermemeliyiz.

** Sınava girilecek okul,mümkünse sınıf görülmeli, sıraya oturtulmalı.(bu uygulama, sınav kaygısını ve heyecanını yenmede çok önemlidir!)

SINAV AKŞAMI VE SABAHI NE YAPMALI?

** Televizyon ve bilgisayardan uzak tutmalı,sınav kaygısı oluşturacak arkadaş ve aile yakınları görüşmelerinden uzak tutmalıyız.

** Sınav akşamı iyi dinlenmesi ve sağlık düzeninin bozulmamasını sağlamak adına, akşam yemeğinde, sindirimi rahat yemekler hazırlanmalı.

** Sınava giderken yanında bulunması gereken malzemeler, sınav evrakları akşamdan hazırlanmalı.

** Sınav sabahı,her zamanki gibi davranış içersinde olunmalı, çok farklı kahvaltı hazırlanmamalı, şekerli gıdalar (reçel-bal gibi) ve aşırıya kaçırılmayacak kadar sulu içecekler (çay-bitki çayı-meyve suyu gibi) ile normal kahvaltı takviye edilmeli.

** Sınava gitmek için evden çıkarken, sınav malzemeleri, evrakları son kez kontrol edilmeli, çocuğumuzun yanına kesme şeker konulmalı,sınav ortasında ağzına atması hatırlatılmalı.

** Sınav yerine 45 dk önceden bırakılmalı. Çok fazla kaygısı yok ise, " biz burada beklemeyeceğiz, sınav bitiminde seni buradan alırız" deyip oradan ayrılınmalı.

** Sınava girmeden önce güven verici sözlerle destek sağlanmalı, "yorulduğun yerde, kalemi bırak, gözlerini kapat ve dinlen" tavsiyesi yapılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder